12 Kasım 2014 Çarşamba

DÜNYADA CEZAEVLERİ İLE ÇALIŞAN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINA BİR KAÇ ÖRNEK

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI VE CEZAEVLERİ

STK ADI : Prison Fellewship İnternational
İNTERNET SİTESİ : www.pfi.org
MERKEZLERİ : Amerika Birleşik Devletleri
FAALİYET GÖSTERDİKLERİ ÜLKELER : Afrikada 35 ülke, Güney Amerikada 17, Asya ve Orta Doğuda’da 16, Kuzey Amerikada 17, Avrupada 33, Pasifik bölgesinde 9 ülkede olmak üzere toplam 127 ülkede faaliyet gösteriyorlar.
KURUMSAL BİLGİ : Kiliseye bağlı olarak çalışıyor
KAR AMACI VAR MI YOK MU : Yok
FİNANSMAN POLİTİKALARI : Yardımlarla ayakta duruyor
YÜRÜTTÜĞÜ FAALİYETLER : Bu derneğin hedef kitlesi oldukça geniş, suç işlemiş veya bir suçtan etkilenmiş hemen herkes bu derneğin faaliyet alanında. Cezaevlerindeki mahkumlar, suç mağdurları, mahkum yakınları özellikle çocuklar, eski hükümlüler, Ruanda’daki soykırımın suçluları ve mağdurları.
Cezaevlerinde bulunan hükümlülere yönelik, Hristanlık ve İncil’in temel argümanlarını kullanarak değerler eğitimi veriyorlar, bireysel görüşmeler ve grup çalışmaları yapıyorlar.
Melek Ağacı Projesi; bu projenin hedef kitlesi ebeveyni cezaevinde bulunan çocukların takibi, onlara yönelik sosyal faaliyetlerin yürütülmesi, eğitimlerine destek olunması, krismıs günü gibi özel günlerde hediyelerle mutlu edilmeleri, piknik, kır gezisi, yaz kampları vasıtası ile takiplerinin yapılması,
Çınar Ağacı Projesi; bu proje ile suçlularla mağdurları aynı grup çalışmasında bir araya getirip suçluluk ve mağduriyet konulu çalışmalar yürütülüyor. Bu çalışmada yer alanlar kimin suçlu, kimin mağdur olduğunu bilmiyorlar.
Onarıcı Adalet Projesi; Bu proje kapsamında suç mağdurlarının maddi ve bilhassa manevi zararlarının giderilmesi, affedicilik gibi hususlara temas ediliyor. Eski hükümlülerin topluma kazandırılması çalışmaları yürütülüyor.
Umuvumu Ağacı Projesi; Bu projenin hedef kitlesi Ruanda’da 1994 yılında yaşanan katliamlar nedeniyle yaklaşık 800.000 insan ölmüş olup bu olayların faileri olduğu düşüncesi ile binlerce insan cezaevlerine konulmuştur. Bu süreç fakir bir ülke olan Ruanda yürütememektedir. PFI burada inisiyatif alarak bir proje geliştirip, affetme, merhamet duygularını öne çıkararak, suçlularla mağdurların barıştırmaktadır.
Dua Günü : Tüm birimlerinde ve cezaevlerinde yürüttükleri faaliyetler kapsamında, mahkumlar, çocuklar, mahkum yakınları, eski hükümlüler ve mağdurlar için hergün ayrı bir konu için dua ediliyor.

STK ADI : Weisser Ring / A New Start
INTERNET SİTESİ : www.weisser-ring.de
MERKEZLERİ : Almanya
FAALİYET GÖSTERDİĞİ ÜLKELER : Almanya
KURUMSAL BİLGİ : Weisser-Ring (Beyaz Halka) Vakfı 2012 yılında suç mağdurlarına yardım etmek amacıyla kurulmuştur. Almanya ve Avusturya’da faaliyet göstermektedir.
KAR AMACI VAR MI : Vakıf statüsünde olup kar amacı gütmemektedir
FİNANSMAN POLİTİKALARI : Sürdürülebilir finansman yöntemi ile vakıf varlıklarından elde edilen gelirlerle çalışmalarını sürdürmektedir. Ayrıca üye aidatları, bağışlar (küçük bağışların yanı sıra, kimsesi olmayan yaşlıların ölmeden önce mal varlıklarını vakfa bırakmaları teşvik edilmektedir.)
FAALİYETLERİ :
Vakıf özellikle cinsel suç mağdurlarına maddi ve manevi destek sağlamak şeklinde faaliyetler yürütmektedir. Bunun yanı sıra suç ve mağdur odaklı birtakım faaliyetler yürütmektedir.
Bu faaliyetler aşağıdaki gibidir;
Denetimli serbestlik alanında yürütülen faaliyetlerde aktif rol almaktadır.
Suç mağdurları için yardım faaliyetleri
Suç önleme faaliyetleri
Özellikle suç / mağdur alanında araştırma faaliyetleri
Suç mağdurları hakkında kamusal bilinci arttırıcı faaliyetler (kamu spotları, tanıtım filmleri, radyo programı, kampanyalar…)









STK ADI : Philanthrophist Foundation
INTERNET SİTESİ : http://www.emberbarat.hu
MERKEZ : Macaristan
FAALİYET GÖSTERDİĞİ ÜLKELER : Macaristan
KURUMSAL BİLGİ : Alkol ve madde bağımlıları ile kumar bağımlılarına yerleşik ve uzun dönem bir terapi hizmeti sunmaktadır.
KAR AMACI VAR MI : Yok
FİNANSMAN POLİTİKALARI : Bağışlarla ayakta durmaktadır. Belediyelere vermiş oldukları hizmetler nedeniyle de bir kısım gelir elde etmektedirler.
Sitede bağış yapmak için hesap numarası bulunmakla birlikte ödenen vergilerin %1’i de bağış olarak aktarılabilmektedir.
FAALİYETLERİ:
Kurumsal yapılanması 5 bölümden oluşmaktadır:
1. Bağımlılık Bakım Birimi: Bu birimler ayaktan hizmet vermekte olup erken tanı, rehabilitasyon faaliyetlerine hazırlık, hijyen ve halk sağlığı grup çalışmaları gibi hizmetler vermektedir.
2. Rehabilitasyon Enstitüsü: 2-4 yataklı odalarda, terapi desteği yanı sıra ilaçla tedavi desteği de verilmektedir. Ayakta ve günlük hizmetler ücretsiz.
3. Ara istasyon evler: Bu evler, tedavi süresi tamamlandıktan sonra nüksü önlemek amacıyla kişilerin konakladıkları ara istasyon niteliğindeki evlerdir. Burada kişilerin tek başına yaşam becerileri güçlendirilmektedir. Evlerden faydalanacak olan kişiler için kalma ile ilgili giderleri sağlayacak kadar geliri olması gerekiyor.
4. Eğitim enstitüsü: Okul derslerinden kalan hastaların eğitimlerini desteklemek için kurulmuştur. Öte yandan, hastaların dış dünyada iş bulmalarını kolaylaştırıcı akredite eğitimler de sağlanmaktadır.
5. İş bulma: Hastaların iş bulmalarını kolaylaştırmak üzere düzenli olarak katılım gösterdikleri üretim yerleri bulunmaktadır. Buralarda kar amacı vardır ve kişiler dış dünyadaki iş hayatının bir çeşit simülasyonunu yaşamaktadır.

Grup çalışmalarında ise öfke kontrol programı, problem çözme stratejileri, ihtiyaçlar, duyguların farkına varılması ve ifade edilmesi, alternatif haz kaynakları gibi konular grup çalışmalarında ele alınmaktadır.
Verilen hizmetler alkol ve madde kullanıcılarının yalnızca kendilerine yönelik değil ailelerine yönelik olarak da verilmektedir. Faaliyetlerden yararlanmak ücretsizdir.
STK ADI : NİACRO
İNTERNET SİTESİ :http:/www.niacro,co.uk/
MERKEZLERİ : İNGİLTERE (GALLER)
FAALİYET GÖSTERDİKLERİ ÜLKELER : İNGİLTERE
KURUMSAL BİLGİ :
Kuruluşu 1968 / Belfast'a dayanıyor. Şu an itibari ile kurumda 100 kişi hizmet vermektedir. Mahkumlarla beraber, Magillian, Hydebank Wood Cezaevleri ile Genç Mahkumlar Merkezinin, ziyaretçi merkezlerini çalıştırmaktadırlar. Diğer gönüllü ve yasal kurumlar ile de işbirliği yaparak, mahkumlarda dahil olmak üzere beceri ve kaynakları bir havuzda toplayarak çevrelerinin hizmetinde kullanmaktadırlar.
KAR AMACI VAR MI YOK MU :Yok
FİNANSMAN POLİTİKALARI :
Hükümet tarafından kuruluşa 3.500.000 pound yıllık olarak hibe verilmektedir. Ayrıca üyelerden belli bir miktar aidat almaktadır. Bunun dışında bağış kabul etmektedir.
YÜRÜTTÜĞÜ FAALİYETLER :
Suç ve suçun insanlar ile toplum üzerine etkisini azaltmaya çalışan bir kuruluş
Derneğin hedef kitlesi, suça karışmış, cezaevine girmiş veya denetimli serbestlikte takip edilen çocuklar, yetişkin mahkumlar ve eski hükümlüler, mahkumların aileleri ve çocukları.
Mahkumun gözaltına alınmasında, tahliyesi sonrasında devam eden hayatına kadarki tüm süreçte, gerek kendisine, gerekse ailesine destek vermekteler. Temelde eğitim, danışmanlık, meslek edindirme desteği veriyorlar.








STK ADI : Diagrama Vakfı
İNTERNET SİTESİ :www.diagrama.org
MERKEZ : Belçika
FAALİYET GÖSTERDİĞİ ÜLKELER : Belçika, İspanya, Fransa, Amerika, Polonya, Hollanda
KURUMSAL BİLGİLER : Diagrama Vakfı yolculuğa İspanya’da başladı ve en başarılı olduğu ülke ispanya. Sosyal güçlükler yaşayan çocuk ve gençlere yardım etmek amacıyla kurulmuştur. 12 Mart 2009 yılında İngiltere Galler’deki Yardım Komisyonuna üye olmuştur. Merkezi Brüksel’de bulunan, Avrupa, Orta Amerika ve Afrika’da çocuklara hizmet sağlayan Kar Amacı Olmayan Uluslararası Birliğin etkin bir üyesidir.
KÂR AMACI : Yok
FİNANSMAN POLİTİKALARI :
YÜRÜTTÜĞÜ FAALİYETLER :
Bu derneğin temelde hedef kitlesini suça sürüklenmiş çocuklar oluşturmaktadır.
1. Müdahale Programları: Risk grubuna giren gençlere yönelik, problem çözme davranışlarını geliştirmek için bilgi ve beceri kazanmalarını sağlamayı amaçlayan programlar uygulamak
2. Sosyal Ortamlara Dahil Olma Programları: Kişisel konumlarını geliştirmek isteyen gençler ve çocuklar için koçluk sistemi le bireyselleştirilmiş yol haritası geliştirmek
3. Uluslararası İşbirliği Programları: Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerle birlikte, başta sokak çocukları ve kanunla ihtilafa düşmüş çocuklar olmak üzere, sağlık problemleri olan, küçük yaşta askere alınan, cinsel saldırı mağduru olan çocuk ve gençlere yönelik destek projeleri oluşturmak
4. Eğitim ve Araştırma: Bu alandaki bilgi düzeyini artırmak ve etkili müdahale-önleme programları geliştirmek amacıyla farklı ülkelerin üniversiteleri ile işbirliği geliştirmek
5. Risk düzeyindeki çocuklar ve gençler için halkın farkındalığını artırmaya yönelik programlar oluşturmak
6. Genç Suçluların Bulunduğu Kurumlarda Topluma Uyumu Artırma Programları, Güvenlikli Eğitim Merkezleri, Eğitim Programları: Mahkeme kararı ile özgürlüğünden mahrum bırakılan gençlerle suçtan kaçınma davranışını geliştirmek, aile ve toplumla ilişkileri güçlendirmek amacıyla çalışmalar yürütmek.