3 Kasım 2014 Pazartesi

PENOLOJİNİN ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLERİ

Penoloji, tüm suç bilimlerinde olduğu gibi, infaz sürecinin etkinliğini artırarak, toplumun güvenliğini sağlamayı amaç edinmiştir.
Penoloji "hangi suça ne tür ceza verilmelidir", "hangi suçu işleyene ne tür ıslah yöntemi geliştirilmelidir", "cezaevlerine geri dönüş oranlarını düşürmek için infaz süreci nasıl yönetilmelidir" sorularına cevap arar.
Penolojinin temel çalışma alanı suçluluğu tespit edilen kişinin cezasının infazı sürecidir. Bu sürecin gerek güvenlik gerekse ıslah hedeflerine ulaşılmasını amaç edinmiştir.
Penoloji cezalandırma bilimi olması nedeniyle, cezaevi yönetimi çalışma alanı içerisinde önemli bir alan işgal etmektedir.
Yeni Penoloji düşüncesi suçluların rehabilitasyonunu temel amaç edinmektedir. Bu nedenle suç ve suçlu türlerinin sınıflandırması ile suç ve suçlu profiline göre infaz ve ıslah yöntemlerinin tespiti ile kurumsal ve bireysel infaz ve ıslah konusunda çalışmalar yürütür.
Penolojinin çalışma alanı suç değil suçluluktur. Suçlunun analizini yaparak, onu suça sürükleyen gerek toplumsal gerekse bireysel unsurları tespit edip bu bilim dallarına bilgi aktarırken, yeniden suç işleme eğilimine netice verecek, infaz ve tahliye sonrası süreçle ilgili suçluda bilişsel gelişimin ve kamusal desteğe ilişkin tespitlerde bulunur.
İnfaz sürecinin mahkumların risklerine ve bireysel rehabilitasyon ihtiyaçlarına göre şekillenmesini sağlamayı hedeflemektedir.
Suçluluğun doğmasına etki eden sebepleri de dikkate alınarak, rehabilitasyon süreci ve cezaevi sonrası süreci şekillendirme yönünde çalışmalar yapmaktadır.
Penoloji sadece, cezaevi süreci değil, aynı zamanda denetimli serbestlik süreci ve diğer alternatif infaz yöntemlerini de bir bütünlük içinde ele almaktadır.